Digitale mogelijkheden,  een nieuwe vorm van stress en werkdruk

We leven in de grootste crisis na WO II en als alles straks voorbij is, dan is er een tijd voor Corona en een tijd na Corona. Hoe zal de wereld er na Corona uitzien?  Een wereld met alleen nog digitale mogelijkheden? Wat we nu zien is dat er volop gebruik gemaakt wordt van digitale middelen om het ‘normale leven’ voort te zetten. Middelen die op afstand contacten mogelijk maken met familie, (klein) kinderen, vrienden en collega’s. Ook contacten op afstand met beeld of zonder beeld via e-mail en WhatsApp. Het is fijn dat het allemaal kan en geweldig om al die creativiteit te zien.

De koude communicatie door alle digitale mogelijkheden

Er is echter ook een donkere kant aan deze digitale wereld. Mail en WhatsApp zijn goed voor misinterpretaties, voor ‘onbedoelde aannames’. Het is een koude communicatie en de ontvanger geeft een eigen invulling aan de boodschap. Wanneer de boodschap bij de ontvanger niet goed overkomt dan zorgt dat voor frustratie, verdriet en stress.  Er zijn helaas ook werknemers die verstoken blijven van beeldcontact en dagenlang niets horen van hun collega’s of leidinggevende. Overleggen zijn geskipt, er is minder te doen. Ik zie een nieuwe vorm van stress en werkdruk ontstaan door gevoelens van nutteloosheid, eenzaamheid, frustratie over gebrek aan communicatie en contact. En voor veel mensen komt daar de angst bij. Angst voor gezondheid, angst voor geliefden, angst voor een baan, angst voor……..

Waardevolle contact momenten

Hoe waardevol waren de contactmomenten met collega’s bij de koffieautomaat of de kopieermachine. Tijdens de (wandel)pauzes.  Er is geen collega die je even van je werk houdt om over zijn vakantie of schoonmoeder te praten. Geen onbewuste kleine onderbrekingen van je werk die je nu mist, er is alleen maar je beeldscherm als contact. Hoe functioneel blijken alle overleggen en vergaderingen? Waar we ooit misschien dachten dat we functioneler zouden werken zonder al die overleggen en collega’s die ons ‘van het werk’ afhouden. Wat kan ik nu verlangen naar een warm contact. Iemands nabijheid voelen in plaats van met een beeldscherm ertussen. Iemand in levende lijve zien in plaats van alleen een hoofd op het scherm. Gezellige weekenden en Paasdagen, terrasjes, uit-etentjes, vergaderingen en overlegjes. Die collega die me elke keer uit het werk haalt. Ik mis ze!

Hoop

Ik hoop dat na Corona, de wereld weer terugvalt op warme contacten en dat digitale mogelijkheden daar slechts een aanvulling op zijn.

Life Coaching

Vragen?

Heb je vragen over wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en samen kijken we wat mogelijk is.

    Geef een antwoord