Pesten

Pesten op het werk

Het schuurde al langer op het werk. Ze werkte in een omgeving waar traditie en  informele regels golden. Een hecht team dat alles wist van elkaar. Privé en werk deelden. Vanaf de eerste werkdag  werd ze buiten de groep gesloten. Subtiel genegeerd. Gewoon op het werk gepest.  Niet betrokken in de gesprekken bij de koffie en de lunch. Niet gegroet bij binnenkomst, nooit gevraagd hoe het met haar was of wat haar bezig hield. Zij probeerde haar gedrag aan te passen. Stelde zich belangstellend op, vriendelijk en meelevend. Ze ging steeds harder werken om aardig gevonden te worden. En hoe harder ze werkte hoe meer weerstand ontstond bij de groep. Ze begon tegen het werk op te zien. Is dit pesten op het werk?

Ziekmakend

Ze ontwikkelde somatische klachten. Hoofdpijn, slapeloosheid en maagklachten. Ze kon niet stoppen met piekeren en voelde zich neerslachtig. In haar neerslachtigheid werd ze heen en weer geslingerd tussen gevoelens van schuld, angst, boosheid en wantrouwen naar haar omgeving. Haar zelfbeeld daalde tot ver onder het vriespunt. En toen werd ze ziek. Diagnose: Burn-out.

Burn-out

Met een burn-out kwam ze bij mij voor een re-integratietraject. Voor mij zat een geknakte vrouw, onzeker en met een laag zelfbeeld. Zoals paradoxaal is bij slachtoffers van pesten, zocht ook zij de schuld bij zichzelf.

In de eerste gesprekken mocht zij eindelijk haar verdriet en boosheid uiten. Bevrijdend was het om te mogen erkennen dat de schuld bij haar collega’s lag die haar opzettelijk hadden buitengesloten en genegeerd. Langzaam was het tijd om te groeien naar herstel van zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen

Op de weg naar fysiek – en mentaal herstel, heb ik, na een aantal gesprekken de drijfverentest ingezet. Aan de hand van haar drijfveren ontdekte ze dat de cultuur van het bedrijf waar ze werkte niet bij haar paste. De gesloten bedrijfscultuur had gemaakt dat ze niet werd geaccepteerd. En ze ontdekte welke kracht er in haar schuilde. Van welke dingen ze blij werd en uiteindelijk haar persoonlijke successen mocht noemen. Veelkleurig mens, ze groeide naar zelfkennis, een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een basis om een nieuwe stap te maken in haar carrière.
Wat een feest toen ze op eigen kracht een nieuwe baan vond, die paste bij haar drijfveren en kwaliteiten. Een team waar ze een plaats kreeg om haar talenten in te zetten, tot haar doel te komen. Wat mooi om dat mee te mogen maken als lifecoach.

Herken je het verhaal en wil je onderzoeken wat jij kunt doen, wij willen jou helpen. Neem contact met ons op.

    Doe hier de eerste stap naar een
    volgende carrière stap!
    Geef een antwoord