Vrouwelijk leiderschap is noodzakelijk

Leidinggevende vrouwen worden nog steeds ondergewaardeerd. Op 25 januari kopte het NRC: ‘Goldman Sachs , Geen beursgang zonder topvrouw’. ‘ De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs weigert voortaan beursgangen te organiseren voor bedrijven met alleen maar blanke heteromannen in het bestuur.’

Eind vorig jaar kwam de SER met het advies om in de leiding van een beursgenoteerde onderneming een vrouwenquotum van minimaal 30% in te stellen. Het CDA en D66 bekrachtigden dit met een motie.

Leidinggevende vrouwen

Dan wordt er ook nog bijgeschreven dat niet uit onderzoek blijkt dat de winst van een bedrijf stijgt als er meer vrouwen in de leiding zitten. Maar de winst daalt ook niet staat er bij. In mijn hoofd nestelt zich de gedachte dat geïnsinueerd wordt dat meer leidinggevende vrouwen in managementteams niet nodig zijn omdat niet bewezen is dat de winst dan toeneemt.

Er wordt niet geschreven over meer arbeidsvreugde, maatschappelijke relevantie, evenwicht tussen werk en privé, diversiteit. Nee, alleen winst is van belang.

Wanneer ik dergelijke artikelen lees heb ik het gevoel dat ik leef in de tijd van voor 1919. Voor het kiesrecht van vrouwen. In de tijd waarin de man, mijn soort, bepaalde wat goed was voor gezin, bedrijf en maatschappij. En nu, in 2020, 100 jaar later? Nog steeds?

Beter evenwicht

De afgelopen jaren heb ik ondervonden dat teams, waar een evenwicht is tussen mannen en vrouwen in de leiding, veel fijner werken. Er meer naar elkaar geluisterd wordt. Er een nuance komt in de harde zakelijkheid. De onderlinge competitie positiever is. Er meer evenwicht is tussen organisatie- en persoonlijk belang. En ik ben niet de enige man die dat ziet.

Wat vreemd dat er dan toch wettelijke regels nodig zijn om de positie van de vrouwelijke leidinggevende te borgen. Alsof wetgeving dat kan regelen. En dan ook nog alleen voor beursgenoteerde ondernemingen.

Ik roep alle vrouwen op, die ambitie hebben om leiding te geven de uitdaging aan te gaan. In grote en kleine bedrijven. Laat je niet weerhouden door anderen of innerlijke stemmen dat je het toch niet kunt. Doe het, en zoek anders iemand met wie je erover kunt sparren. Mannen doen dat ook.

Soms komt bij mij wel eens de gedachte op : ‘De mannen hebben al heel lang hun kans gehad, misschien is het wel wenselijk dat alle mannen stoppen met leidinggeven en het nu eens een tijd over laten aan de vrouwen’. Maar ja, daar zal eerst wel weer wetgeving voor moeten komen.

Vragen?

Heb je vragen over wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en zet een stap in de goede richting!