Jouw Kern

Kern

‘Een jaar zonder bergen is een jaar niet geleefd’, is ons motto. Wij houden van de bergen, de Zwitserse Alpen, Franse Alpen, Oostenrijk en last but not least de Italiaanse Dolomieten. Dat is denk ik de reden dat ik het boek ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti nog eens heb opengeslagen. Het boek brengt me in die geliefde bergwereld. Even wegdromen en de geur en atmosfeer inademen, het geluid horen van een bergbeek die naar beneden ruist.

Raadsel

De hoofdpersoon kreeg van zijn vader raadsels op. Aan een ervan moest ik vanmorgen denken toen ik langs de IJssel aan het joggen was, stroomafwaarts. De vader vraagt: “Zie je die beek daar? Stel nou eens dat het water de tijd is die verstrijkt. Als hier waar wij staan het heden is, waar denk je dan dat de toekomst is?”
Wat een mooie vraag. Ik weet het antwoord al, het ritme van mijn voetstappen brengt mij aan het filosoferen: Ik jog mee met de voortschrijdende tijd. Het water dat voor mij ligt is de tijd die voorbij is gegaan. De IJssel is een afsplitsing van de Rijn, die zijn oorsprong heeft in de Zwitserse Alpen. Daar is de bron, daar is de toekomst.
Wat een mooie metafoor voor coaching, bedenk ik. De worsteling die zich uit in een coachvraag. In elke coachvraag ligt een rivier van tijd. Tijd die voorbij is en waarbij je het gevoel hebt jezelf te zijn kwijtgeraakt. Soms door een plotselinge gebeurtenis zoals verlies van een baan bijvoorbeeld. Dan sta je voor de vraag: Wie ben ik eigenlijk, wat kan ik allemaal, wat wil ik nog?

Terug naar de bron

De zoektocht naar het antwoord op de vraag is terugkeren naar de oorsprong, naar wie je bent. Jouw bron, of kern. Inzicht in jouw kern geeft je de mogelijkheid keuzes te maken waarmee je dicht bij jezelf blijft. Vanuit je eigen kracht.

    Doe hier de eerste stap naar een
    volgende carrière stap!